RSS

Mην πυροβολείτε τον υποψήφιο!

12 May

data:text/mce-internal,ios

Γράφει ο Μπανιώρας Τάσος / MSc Πληροφορική και Εκπαίδευση ΑΠΘ (Δημοσιεύθηκε στο thinkfree.gr 12/5/14 )

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από κάθε λογής υποψηφίους. Για Δήμους, για Περιφέρειες, για κοινοτικά διαμερίσματα, για την Ευρωβουλή. Οι υποψήφιοι γύρω μας είναι παντού και μαζί με αυτούς βομβαρδιζόμαστε κι από τα αντίστοιχα χιουμοριστικά ευφυολογήματα!

Σε κάποιες περιπτώσεις κόμματα ή μεμονωμένοι υποψήφιοι προκαλούν με την αφισορρύπανση, τα συνεχόμενα sms και τα facebook pages περισσότερο κι από την(;) νικήτρια της Eurovision!

Ωστόσο αυτό είναι κάτι που σε μερικές ημέρες θα σταματήσει. Το ζήτημα του απλού πολίτη είναι να έχει την απαραίτητη ψυχραιμία έτσι ώστε να θέσει σωστά κριτήρια με βάση τα οποία θα «σταυρώσει» υποψηφίους. Έχω γράψει παλαιότερα πως προσωπικά δεν με απασχολεί ποιο συνδυασμό ή κόμμα θα επιλέξει κάποιος αρκεί να ξέρει ποιον σταυρώνει! Να ψηφίσουμε κάποιον για αυτά που λέει, για αυτά που σκέφτεται ή για αυτά που έχει πράξει. Όχι επειδή είναι όμορφος, επικοινωνιακός (δίχως ουσία) ή αναγνωρίσιμος.

Πέραν τούτου, και παρά το γεγονός πως  λίγο ή πολύ όλοι έχουμε κάποιον φίλο, συγγενή ή γνωστό υποψήφιο ο οποίος μας ζητάει όχι απλά ψήφο αλλά στήριξη στην προεκλογική καμπάνια θεωρώ απόλυτα θετική την υπάρξη τόσο πολλών υποψηφίων.

  • Αφενός είναι κουραστική η ατάκα “όλοι τα ίδια χάλια είναι”. Ακόμη κι αν αληθεύει, προτιμώ να βλέπω κόσμο που μέχρι χθες ήταν υπερ άνω όλων και  βολευόταν στην κριτική από τον καναπέ να βγαίνει μπροστά και να εκτίθεται σε μία εκλογική διαδικασία. Έτσι θα κατανοήσουν αυτοί οι «βολεψάκηδες» , ας μου επιτραπεί η έκφραση, τη δυσκολία της έκθεσης στους πολίτες αλλά και μελλοντικά της διοίκησης.
  • Αφετέρου είναι δείγμα ουσιαστικής Δημοκρατίας η αυξημένη θέληση ανθρώπων να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές. Όσον αφορά μάλιστα την τοπική αυτοδιοίκηση είναι σχετικά εύκολο να συνεισφέρει κάποιος ουσιαστικά.
  • Τέλος η φύση των τοπικών εκλογών απαιτεί μεγάλο αριθμό υποψηφίων κάτι που παλαιότερα το αγνοούσαμε ίσως εξαιτίας της μικρότερης διάδοσης του Διαδικτύου. Ενώ σε αυτό προστίθεται το γεγονός της υποψηφιότητας πολλών νέων ανθρώπων, κάτι που για εμάς τους ίδιους τους νέους ίσως είναι πρωτόγνωρο.

Σίγουρα δεν πολιτεύονται όλοι με αξιοπρέπεια ούτε με αυτοθυσία για τον τόπο μας όπως αρέσκονται να λένε. Πολύ δε περισσότερο  δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν λόγω “ψώνιου” για να το πούμε λαϊκά και απλά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει όλους τους υποψηφίους και τον αγώνα τους.

Για τους παραπάνω απλούς και νομίζω κατανοητούς λόγους, πριν πάμε την Κυριακή στις κάλπες ας διαλέξουμε αυτούς που θεωρούμε άξιους και ικανούς να βοηθήσουν έστω και στο ελάχιστο την καθημερινότητά μας. Με την άρνηση, την απαξίωση θεσμών και διαδικασιών και την αφ’υψηλού κριτική  συνήθως επιτυγχάνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.

Στον πόλεμο των γνωμικών διαλέγω τα εξής:

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου. ~Πλάτων

 Σε αντίθεση με αυτό:

Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές. ~Όττο Φον Μπίσμαρκ.

Και για κλείσιμο χάριν αστεϊσμού κάτι από τα social media:

Και να θυμάστε, αυτοί που ψήφισαν σήμερα στη #eurovision έχουν δικαίωμα (και υποχρέωση) ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Καμία ελπίδα!

 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s