RSS

100+1 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης

05 Nov

100xronia_pirgos

Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας / Μεταπτυχιακός φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ

«Oκτώβριος 1912 και η Θεσσαλονίκη αποτελεί το μήλον της έριδος για Έλληνες, Τούρκους Βούλγαρους και Σέρβους. Στις 26/10/1912 ο διάδοχος Κωνσταντίνος (κατόπιν συνεννοήσεως με το Βενιζέλο) υπογράφει σύμφωνο με τον Τούρκο διοικητή της Θεσσαλονίκης Ταξίν Πασά. Νωρίτερα έχει προηγηθεί η καταστροφή τουρκικού θωρηκτού που προστάτευε την πόλη από τον υποπλοίαρχο Ν.Βότση ο οποίος εισήλθε με το «Τορπιλοβόλο 11″ κρυφά στο λιμάνι της πόλης. Τον βοήθησαν δύο ψαράδες να προσεγγίσει το λιμάνι της πόλης δίχως να γίνει αντιληπτός από την φρουρά.»

Ως γνωστών η Θεσσαλονίκη έχει διπλή εορτή αυτές τις ημέρες. Δεν γιορτάζουμε μόνο το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αλλά και την απελευθέρωση της πόλης την 26η Οκτωβρίου του 1912 από τον Ελληνικό Στρατό σε συνδυασμό με τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Πέρσι γιορτάστηκαν, ευτυχώς, με κάθε επισημότητα τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης. Όσοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν από κοντά ή από την τηλεόραση τις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν από τους τυχερούς. Η αναπαράσταση της παράδοσης της πόλης και η παρέλαση στα βήματα του Ελληνικού Στρατού το 1912 με αποκορύφωμα την έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο από στρατιωτικά αγήματα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο σύνολό τους ήταν εξαιρετικές ακόμα κι αν υπήρξαν κάποιες ελάχιστες αντιδράσεις.

Ένα χρόνο μετά αντί να αναγνωρίσουμε τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης προτιμούν πολλοί να την αποκαλούν φραπεδούπολη και συντηρητική. Πρέπει τόσο οι κάτοικοι αυτοί της πόλης όσο και οι κρατούντες τα ηνία της να δώσουν και να δούν την προοπτική εξέλιξης. Να τεθεί στόχος για το μέλλον και όλοι να δουλέψουν για αυτόν. Η Θεσσαλονίκη έχει υποδομές τόσο για τουρισμό όσο και για εμπόριο(αεροδρόμιο, λιμάνι, σύνδεση με κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού). Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ(όταν και αν επιτευχθεί) σε συνδυασμό με το μετρό που έστω και σε μερικά χρόνια θα είναι έτοιμο μπορούν να δώσουν άλλη πνοή στην πόλη. Ακόμη οι θερμοκοιτίδες εταιρειών τεχνολογίας που λειτουργούν περιφερειακά της πόλης μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε τεχνολογική δύναμη των Βαλκανίων. Ενώ οι προαναφερθείσες οι υποδομές προσφέρουν τη δυνατότητα για συνεδριακό τουρισμό. Παράλληλα η Ευρωπαική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 δίνει μία πολύ καλή ευκαιρία να είναι η απαρχή για την εξέλιξη της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε φραπεδούπολη ούτε συντηρητική όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε προκειμένου να προβάλλουν συμφέροντα. Ξεχνάμε ότι μεταξύ άλλων κάθε χρόνο έχουμε τα Δημήτρια, τοΦεστιβάλ Κινηματογράφου, την Έκθεση Βιβλίου, τις δεκάδες εκδηλώσεις σε Μέγαρο Μουσικής,Μονή Λαζαριστών και ΚΘΒΕ. Νομίζω περιττεύει η αναφορά σε  Μουσεία και τα Μνημεία τα οποία συμβάλλουν στον τουρισμό(θρησκευτικό) αλλά και την εικόνα της πόλης.  Τη σύνδεση της με το παρελθόν.

Προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια και οι ποδηλατόδρομοι εύκολα ή δύσκολα θα λυθούν. Για να αντιμετωπιστεί όμως η φυγή ανθρώπινου δυναμικού είτε προς την Αθήνα είτε προς το εξωτερικό η λύση είναι η ουσιαστική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε υποδομές οι οποίες θα έχουν αντίκρυσμα στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Για να πρωταγωνιστήσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι η σύμπλευση δυνάμεων. Περιφέρεια, Δήμος, Πανεπιστήμια, ΔΕΘ, Επιμελητήρια, Επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς πρέπει να συνθέσουν απόψεις, ιδέες και προτάσεις. Πέρα και μακριά από πολιτικά συμφέροντα για το καλό της πόλης, των κατοίκων και της Ιστορίας της.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 5, 2013 in Αρθρα - thinkfree.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s