RSS

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είναι η καλύτερη απάντηση στο φασισμό

05 Nov

 

parelasiΔημοσιεύθηκε στο thinkfree.gr 21/10/13

Το θέμα των παρελάσεων τα τελευταία χρόνια έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Τόσο για τις σχολικές παρελάσεις μιας και όποιος θέλει να αυτοαποκαλείται προοδευτικός πρέπει να έχει δηλώσει τουλάχιστον μία φορά δημοσίως πως πρέπει να καταργηθούν. Όσο και για τις στρατιωτικές παρελάσεις για τις οποίες 2 χρόνια πριν όταν ο κ. Βενιζέλος καταργούσε τα μηχανοκίνητα τμήματα υπήρξαν αντιδράσεις.

Φτάνοντας στο σήμερα, όσον αφορά τις μαθητικές παρελάσεις νομίζω είναι σχεδόν ανούσιο να αιτιολογήσουμε ή να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ αυτών. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μάθουν τα παιδιά να σέβονται τις εθνικές εορτές αλλά και να τιμούν όσους συμμετείχαν και έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα. Επίσης σε όσους όντως φαίνονται αναχρονιστικές ή δεν αρέσει στους μαθητές τότε πολύ απλά μπορούν να απέχουν όπως γινόταν και παλαιότερα.

Πάμε στο θέμα των ημερών και το κατά πόσο πρέπει να χρεωθεί το κράτος μία μηχανοκίνητη παρέλαση από άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά συστήματα. Πολλοί θα πούνε πως απλά ο Υπουργός Εθικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος έλαβε αυτή την απόφαση προκειμένου να ωφεληθεί ο ίδιος επικοινωνιακά. Δεν αποκλείεται, το θέμα όμως είναι να δούμε και το δάσος εκτός από το δέντρο. Σύμφωνα με το Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη (αυτόν που στη φαντασία κάποιων είχε οργανώσει πραξικόπημα!) οι μηχανοκίνητες παρελάσεις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκπαιδευτεί το προσωπικό σε συνθήκες μεταφοράς, συντονισμού και επικοινωνίας. Επίσης, είναι η καλύτερη δυνατή συγκυρία για μία πλήρη συντήρηση των πολεμικών συστημάτων και των αρμάτων μάχης, ενώ ειδικότερα η περίπτωση της Θεσσαλονίκης μειώνει δραματικά το κόστος το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη δαπάνη των προηγουμένων ετών. Αυτά για το στρατιωτικό σκέλος.

Υπάρχει όμως και το πολιτικο διπλωματικό σκέλος όπως και το φρόνημα του λαού. Ο μέσος Έλληνας γνωρίζει πλέον πως υπάρχει μία κάποια ΑΟΖ η οποία στο μέλλον αναμένεται να προσφέρει οικονομική ανάσα αλλά κυρίως στρατηγική ισχύ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου για τη χώρα μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι οι «γείτονες» εξ Ανατολών. Σύμφωνα μάλιστα με καθηγητές Νομικής και Διεθνών Σχέσεων ναι μεν πρέπει να οριοθετήσουμε και να ανακυρήξουμε ΑΟΖ αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε και την αντίδρασή μας όταν οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν με κάποιο επεισόδιο να εξορρύξουν υδρογονάθρακες από το Αιγαίο! Η απάντηση σε αυτό μπορεί μελλοντικά να είναι μόνο η σωστή προετοιμασία, το υψηλό φρόνημα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η στρατιωτική μηχανοκίνητη παρέλαση μπορεί να στείλει μηνύματα τόσο προς τα έξω για τις ΕΔ όσο και να ανυψώσει το ηθικό στο εσωτερικό ειδικά όταν οι ΕΔ έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια μισθών και προνομίων.

Όπως τονίστηκε αρχικά το θέμα των παρελάσεων είναι χιλιοειπωμένο. Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ σε αυτό αν δεν μου τύχαινε ένα περιστατικό στο δρόμο. Ένας ηλικιωμένος με το μπλε τρίκυκλο τύπου ΑΠ δυσκολευόταν να στρίψει στο στενό. Μία κυρία πίσω δε σταμάτησε να κορνάρει επειδή καθυστερούσε.Θέλω να πιστεύω πως η ίδια δε γνώριζε ότι τα μπλε αυτά αμαξίδια με το διακριτικό ΑΠ έχουν δοθεί στους Ανάπηρους Πολέμου του 1940. Αν υπάρχει κάποιος που μετράει πραγματικά η γνώμη του για τις παρελάσεις και τις εθνικές εορτές δεν είμαι ούτε εγώ ούτε οι παντογνώστες σχολιαστές σε πάνελ καναλιών, social media και blogs αλλά οι λίγοι ηλικιωμένοι που έμειναν από τα χρόνια του ’40. Αυτοί που πολέμησαν στα βουνά με χιόνια και αντίξοες συνθήκες για να μπορεί σήμερα ο νεοέλληνας να πηγαίνει για σκι με όλη του την άνεση στα ίδια αυτά βουνά.

ΥΓ: Όσοι ψάχνουν τρόπους και ιδέες για αντιφασιστικές εκδηλώσεις να ενημερωθούν πως η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είναι η καλύτερη απάντηση στο φασισμό.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 5, 2013 in Αρθρα - thinkfree.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s