RSS

Το ανούσιο lifestyle μιας γενιάς σε κρίση..

07 Aug

image

Δημοσιεύθηκε στο thinkfree.gr στις 7/8/13

Με την ολοκλήρωση μίας παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στην Αρετσού της Καλαμαριάς μας είχε πλησιάσει ένας δημοσιογράφος της πάλαι ποτέ κραταιής ΕΡΤ3 να μας ρωτήσει-σχεδόν αλαζονικά- αν γνωρίζουμε τι γιορτάζουμε στις 25 του Μαρτίου. Η ερώτηση μας φάνηκε χαζή, το κλασσικό στυλ να δείξουν ότι οι νέοι δε γνωρίζουν ούτε τα βασικά περί Ιστορίας και όχι μόνο. Για αυτό και η απάντηση των μαθητών του σχολείου μας ήταν εξίσου αλαζονική τονίζοντας πως γιορτάζουμε

την έναρξη της επανάστασης ενάντια στους Οθωμανούς, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και την ίδρυση του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης. Ο δημοσιογράφος τότε γέλασε και είπε στη συνάδελφό του «αυτοί τα ξέρουν καλά, ας ρωτήσουμε κάποιον άλλο».

Όσο χαζή μας φάνηκε η ερώτηση όμως άλλο τόσο χαζή είναι και η απάντηση για πολλούς οι οποίοι προτιμούν να ασχολούνται με τα κουτσομπολιά των δήθεν celebrities αντί των σοβαρών εξελίξεων που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας.

Ειδικά εν μέσω θερινής ραστώνης και σε στιγμές χαλάρωσης δεν λείπουν τα gossips όπως λέγονται πλέον τα κουτσομπολιά καθώς και ο κίτρινος τύπος, περιοδικά χαμηλού επιπέδου τα οποία έχουν ως μέλημά τους να ασχολούνται με τις ζωές των άλλων και συχνά να διαμορφώνουν και γνώμη επί αυτών! Με το ζόρι να δεχτούμε πως όντως όταν κάνεις διακοπές και θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, την κρίση, τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στη γειτονιά μας και τις «αραβικές επαναστάσεις» θα πέσει στα χέρια μας κάποιο έντυπο χαμηλού επιπέδου.

Από εκεί και πέρα όμως δυστυχώς ζούμε σε μία κοινωνία που οι περισσότεροι ξέρουν σε ποια παραλία έκανε μπάνιο η Κοκκίνου με τον νεαρό μπασκετμπολίστα σύντροφό της, που έκανε τα γενέθλιά της η κόρη της Βάνα Μπάρμπα και με ποιο κότερο ταξίδεψε ο Ηλίας Ψινάκης στο Αιγαίο, αλλά αγνοούν βασικές πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας. Αποχαυνωμένοι στο ίντερνετ, τα smartphones και τον κίτρινο τύπο μεγάλη μερίδα πολιτών, αλλά δυστυχώς και μερίδα της νεολαίας, αντί να ενημερωθεί για σημαντικά ζητήματα που πιθανό να επηρεάζουν τις ζωές τους ή τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας προτιμούν να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα μίας δήθεν και καταρρέουσας εγχώριας ή και παγκόσμιας showbiz. Πληροφορίες της κλειδαρότρυπας οι οποίες δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στις ζωές μας ούτε και πρόκειται να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας ή έστω να αυξήσουμε την αντίληψή μας για την καθημερινότητα.

Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος φαίνεται πλέον να μην εμπιστεύεται τις ειδήσεις που μας προσφέρουν τα μεγάλα κανάλια. Ίσως ακόμη περισσότεροι να είναι αυτοί οι οποίοι βλέπουν ελάχιστα έως καθόλου τηλεόραση και φυσικά σχεδόν όλοι κατακρίνουμε ή γελάμε υποτιμητικά με τα μεσημεριανά αυτοαποκαλούμενα reality shows τα οποία ασχολούνται είτε με επώνυμους είτε με ιστορίες καθημερινής τρέλας απλών ανθρώπων.

Δεν φταίνε όμως τα κανάλια που μας προσφέρουν αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια αλλά όσοι τα παρακολουθούν. Και δυστυχώς οι περισσότεροι όχι απλά παρακολουθούν μηδενικού επιπέδου προγράμματα και διαβάζουν τον λεγόμενο κίτρινο τύπο αλλά αγνοούν ή και αδιαφορούν για το τι συνέβη τέτοιες μέρες στην Κύπρο πριν 39 χρόνια, δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του Eλληνικού βέτο στο Βουκουρέστι το 2008  ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν τι συνέβη την 4η Αυγούστου.

Απλά θλίψη και απογοήτευση για όσους ασχολούνται με αποκλειστικές φωτογραφίες του λαδωμένου Κανάκη στη Χαλκιδική να παίζει ρακέτες αδιαφορώντας για γεγονότα της καθημερινής πολιτικής, ιστορικής και διεθνούς επικαιρότητας. Με ένα μόνο ελαφρυντικό, την οργή ή και απογοήτευση από την ΜΗ-απονομή Δικαιοσύνης , σε μία χώρα η οποία προσπαθεί να επιβιώσει της παγκόσμιας κρίσης, μιας και αυτό τον καιρό βλέπουμε μια δίκη παρωδία για τον Άκη, ζούμε το δράμα του Λάκη (Γαβαλά) ενώ κυκλοφορούν αμέριμνοι άνθρωποι οι οποίοι δήλωσαν πως κουβαλούσαν βαλίτσες με εκατομμύρια από τη Siemens (Τσουκάτος).

Συμπέρασμα, στην εποχή της υπερ-πληροφόρησης πολλοί διαλέγουν τον δρόμο της αποχαύνωσης αντί της σφαιρικής και αντικειμενικής ενημέρωσης η  οποία θα έχει σαν επακόλουθο ένα καλύτερα πληροφορημένο εκλογικό σώμα.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 7, 2013 in Αρθρα - thinkfree.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s