RSS

Το δικτυο Tor

08 May

 

Image

Από την Κέλλυ Φαναριώτη 
Metrogreece
Ελευθερία λόγου και ανωνυμία ή ασυδοσία και εγκληματικότητα; Το Τor, ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να πλοηγηθούν δωρεάν στον παγκόσμιο ιστό αποκρύπτοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και ίχνη, προσφέρεται και για τα δύο. 

Μέσα στα έντεκα χρόνια λειτουργίας του έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των 36 εκατ. χρηστών του, αναφορικά με το ρόλο και τη λειτουργία του. Πρόκειται για το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν τα γνωστά WikiLeaks, προκειμένου να υποκλέπτουν απόρρητα αρχεία κρατών και κυβερνήσεων και να τα δημοσιεύουν, καθώς και ακτιβιστές κατά τη διάρκεια της δράσης τους εναντίον δικτατορικών καθεστώτων. Αντίθετα, το Τοr αποτελεί και την αγαπημένη πλατφόρμα εγκληματιών για τη διακίνηση ναρκωτικών και παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Πως λειτουργεί

Θεωρητικά ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να διατηρεί την ανωνυμία του μέσω ψεύτικων προσωπικών στοιχείων. Ωστόσο στο «τέλος της μέρας» τα πάντα καταγράφονται στο IP του υπολογιστή (ένα είδος ταυτότητας του μηχανήματος). Εκτός κι αν ο χρήστης αυτός πλοηγηθεί μέσω του δικτύου Tor. «Η λειτουργία του Tor βασίζεται σε απλούς χρήστες που εθελοντικά συμμετέχουν στο δίκτυο με μία από τις δύο ιδιότητες: είτε ως ενδιάμεσοι κόμβοι (relays) είτε ως κόμβοι εξόδου (exit nodes). Η διεύθυνση IP του υπολογιστή μας καθώς και όλα τα δεδομένα από και προς το Internet αποκρύπτονται με τη χρήση πολλαπλών επιπέδων κρυπτογράφησης. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Onion Routing», δηλώνει στο metrogreece.gr ο Άγγελος Κυρίτσης, o oποιός εργάζεται ως internet marketing coach και είναι αρχισυντάκτης ενός site τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, όταν ένας χρήστης συνδέεται στο internet μέσω του δικτύου Tor και μπαίνει σε μια σελίδα, τα δεδομένα από και προς τη σελίδα κρυπτογραφούνται και επανακρυπτογραφούνται πολλές φορές. Στη συνέχεια, περνούν από μια τυχαία σειρά ενδιάμεσων κόμβων ( relays) του δικτύου. Κάθε relay αφαιρεί ένα επίπεδο κρυπτογράφησης πριν προωθήσει το αίτημα στο επόμενο. Το τελευταίο επίπεδο αφαιρείται από τον κόμβο εξόδου (exit node), οπότε και τα δεδομένα πλέον βρίσκονται εκτός του δικτύου Tor και είναι εντελώς αποκρυπτογραφημένα. Η όλη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα, το site προορισμού να βλέπει μόνο τη διεύθυνση IP του τυχαίου χρήστη που τρέχει το exit node, όχι όμως τη διεύθυνση του αρχικού χρήστη. Λόγω της κρυπτογράφησης και της τυχαίας επιλογής των ενδιάμεσων κόμβων, είναι πρακτικά αδύνατο να κατορθώσει κανείς να παρακολουθήσει τη διαδρομή που οδήγησε στην ιστοσελίδα προορισμού.

Βήμα σε εγκληματίες

Λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει, η συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, να προβούν σε παράνομες ή εγκληματικές ενέργειες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές.
Τα παραπάνω αναγνωρίζει και ο κ. Κυρίτσης ο οποίος επισημαίνει πως το Tor έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για παράνομες δραστηριότητες. «Στην πραγματικότητα λειτουργεί όπως τα κράνη της μοτοσυκλέτας σε ληστείες», αναφέρει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός χάκερ από την Ιαπωνία, ο οποίος Πριν ένα περίπου μήνα απειλούσε μέσω του δικτύου Tor με βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Δύο όψεις

Ενώ το δίκτυο Tor φαντάζει η ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, στην πραγματικότητα η χρήση του ενέχει κινδύνους. «Αν κάποιος πλοηγείται σε μη κρυπτογραφημένες σελίδες (http://) και γράψει σε μία από αυτές το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό του (password), υπάρχει περίπτωση τα στοιχεία αυτά να υποκλαπούν από τον χρήστη που τρέχει τον κόμβο εξόδου. Στην περίπτωση αυτή δε μιλάμε για μια στοχευμένη υποκλοπή, μιας και ο χρήστης εκείνος θα υποκλέπτει τα στοιχεία όλων όσων περνούν από το δικό του κόμβο εξόδου», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αν κάποιος χρήστης επιλέξει να γίνει κόμβος εξόδου (Εxit Νode), καθώς η δική του διεύθυνση IP θα είναι ορατή όσον αφορά τα δεδομένα που θα διακινούνται. Αυτό σημαίνει πως αν έστω κι ένας χρήστης του δικτύου Tor έχει παράνομα διεστραμμένες ορέξεις, ο χρήστης που έχει επιλέξει να γίνει κόμβος εξόδου μπορεί να κατηγορηθεί από τις αρχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 20χρονου Wiliam Weber από την Αυστρία, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και καταδικάστηκε σε 10 χρόνα φυλάκιση, επειδή απλά έτρεχε ένα Tor exit node, από το οποίο φάνηκε να υπάρχει αυτή η δραστηριότητα.

 


Η εικόνα δείχνει σχηματικά τη λειτουργία του δικτύου.

Ο υπολογιστής της Alice θέλει να μπει στη σελίδα του Bob. To αίτημα της Alice περνάει μέσα από δύο ενδιάμεσους κόμβους (relays) και βγαίνει από τον κόμβο εξόδου (exit node), που συνδέεται με τη σελίδα του Bob, και στο εξής περνούν απ’αυτό το κανάλι όλα τα δεδομένα ανάμεσα στην Alice και τη σελίδα. 

Το μόνο κομμάτι που μπορεί να ανιχνευτεί (το κόκκινο βελάκι) είναι ανάμεσα στο exit node και τη σελίδα του Bob

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on May 8, 2013 in Uncategorized

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s