RSS

Pearl trees και δίκτυα μάθησης

25 Mar
Personal pearl tree

Personal pearl tree

Τα “βασικά” μέσα δικτύωσης τα γνωρίζουμε όλοι. Μάλιστα η περισσότεροι έχουμε και λογαριασμό χρήστη σε αυτά. Συχνά πυκνά όμως αγνοούμε πολύ χρήσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη!

Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να τονίσουμε πως υπάρχουν χρήστες οι οποίοι μπορεί να ξοδεύουν πάνω από 6 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή, βασικά στο ιντερνετ και στα μέσα δικτύωσης (κυρίως facebook και twitter). πολλοί από αυτούς τους χρήστες όμως δεν ξέρουν να αντιγράψουν ένα dvd ή να αποσυμπιέσουν ένα συνημμένο αρχείο από email! Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα μας. Κλείνει η παρένθεση.

Σε αυτό το postarisma λοιπόν θα σας παρουσιάσω (για όσους δε γνωρίζουν) το εργαλείο pearl trees. Δημιουργώντας ένα λογαριασμό (ή πιο απλά συνδέοντας την εφαρμογή αυτή με τον λογαριασμό μας σε άλλο μέσο δικτύωσης) μπορούμε να δημιουργήσουμε “δέντρα” (trees) και κόμβους (pearls) τα οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από σελίδες οι οποίες μας ενδιαφέρουν ή επισκεπτόμαστε συχνά. Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε φωτογραφίες και σημειώσεις. Ενώ προφανώς δεν είναι απαραίτητο να είμαστε συνεχώς στη συγκεκριμένη σελίδα αλλά ενσωματώνοντας στον browser το κουμπί για τα pearl trees μόλις δούμε μία σελίδα που μας εδνιαφέρει μπορούμε απλά πατώντας το κουμπί να προστεθεί στο δίκτυο σελίδων μας. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για την αναζήτηση παρόμοιων δέντρων (related pearltrees)!

Μπορούμε δηλαδή να αποφύγουμε τους φακέλους με αγαπημένες ιστοσελίδες (που στην ουσία μπορούμε να βλέπουμε μόνο σε έναν υπολογιστή ή συσκευή) που συχνά ξεχνάμε να δούμε και διάφορες σελίδες που ενδεχομένως να μας ενδιαφέρουν. Αυτό είναι το λιγότερο.  Στην ουσία μπορούμε να χτίσουμε ένα προσωπικό δίκτυο με σελίδες που μας ενδιαφέρουν και που επισκεπτόμαστε συχνά. Πέραν τούτου μπορούμε να βρούμε πολλά τέτοια δίκτυα μέσα στο pearltrees.com

Προσωπικά το τελευταίο pearl tree που δημιούργησα έχει τα blogs των συναδέλφων μου στο μεταπτυχιακό της Πληροφορικής ΑΠΘ. Έτσι τα έχω οργανωμένα και μπορώ από εκεί να βλέπω τα νέα postarismata που κάνουν.

Στόχος τώρα, πέραν της προσωπικής καθημερινής μας διευκόλυνσης είναι να δούμε πως θα μας βοηθήσουν τέτοια δίκτυα στην εκπαίδευση. Μπορούμε να σχηματίσουμε δίκτυα σελίδων με συνάφεια μεταξύ τους εύκολα και γρήγορα! Αυτό βλέπουμε στην επόμενη εικόνα όπου έχει στηθεί ένα δίκτυο που έχει να κάνει με αλληλεπιδραστικές εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Τα δίκτυα μάθησης λοιπόν εφόσον χρησιμοποιηθούν με σωστά εργαλεία αλλά κυρίως με σωστό περιεχόμενο θεωρώ πως μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στη διδασκαλία οποιασδήποτε βαθμίδας.

Untitled2

Advertisements
 
10 Comments

Posted by on March 25, 2013 in social media

 

Tags: , , ,

10 responses to “Pearl trees και δίκτυα μάθησης

 1. Chrys

  March 25, 2013 at 16:48

  Πολύ χρήσιμο το εργαλείο και πολύ καλογραμμένο και to-the-point το post! Νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε είναι έστω και λίγο εξοικειωμένος με το διαδίκτυο, είτε για εκπαίδευση είτε για διασκέδαση. Μοιάζει λίγο με νοητικό χάρτη συνδέσμων, ξεκινάς από ένα θέμα και το επεκτείνεις προσθέτοντας τα σχετικά links. Καλή η ιδέα σου με τα blogs! Εγώ σκέφτομαι να το κάνω για βιβλιογραφία, γιατί κάθε φορά ψάχνομαι…

   
 2. Banioras Tasos

  March 25, 2013 at 17:07

  Καλή η ιδέα και για βιβλιογραφία. Ακριβώς για αυτό γράφω οτι χανόμαστε με τα αλλεπάλληλα bookmarks σε τέτοιες περιπτώσεις και όταν δεν είμαστε στον “βασικό” μας υπολογιστή που τα έχουμε όλα αυτά αποθηκευμένα δεν μπορούμε να δουλέψουμε!

   
 3. Dimitris

  March 26, 2013 at 21:57

  όντως πολύ χρήσιμο εργαλείο και γενικά όλα αυτά τα εργαλεία που έχουν να κάνουν με εξόρυξη & οπτικοποίηση δεδομένων. Ο συσχετισμός εννοιών μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή να αναπτύξει και να αντιληφθεί καινούριες έννοιες που σχετίζονται με την κεντρική ιδέα.

   
  • alex

   March 27, 2013 at 08:17

   όχι μόνο καινούριες έννοιες αλλά επιπλέον για απεικόνιση πολύπλοκων πινάκων με σημαντικές πληροφορίες. Πάντα οι εικόνες είναι ελκυστικές για τους μαθητές και αυτά που βλέπουν σ’ αυτές αποτυπώνονται καλύτερα στο μυαλό τους. Τα κείμενα, είναι κουραστικά και πολύ γρήγορα, βαριούνται.

    
 4. mariakioumousidou

  March 27, 2013 at 00:52

  Όντως τέλεια ιδέα για την παρακολούθηση των blogs, θα μας διευκολύνει πάρα πολύ! Επίσης είναι πολύ θετικό το ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά δέντρα έτσι ώστε να μπορούμε με ευκολία να κατηγοριοποιήσουμε τις σελίδες που μας ενδιαφέρουν. Αυτή είναι μία πρόταση που μπορεί να φανεί χρήσιμη στον οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν έχει σχέση με πληροφορική.

   
 5. dimikiou

  March 27, 2013 at 01:39

  Ουσιαστικά μπορεί κανείς να οργανώσει, να ανακαλύψει και να μοιραστεί οτιδήποτε μπορεί να βρει στο διαδίκτυο. Το σημαντικότερο όμως είναι η οργάνωση της πληροφορίας, όπως για παράδειγμα αυτό που αναφέρατε ήδη για την βιβλιογραφία. Και το γεγονός ότι μπορείς να κρατάς οργανωμένες πηγές και πληροφορίες σχετικά με κάτι που κάποια στιγμή βρήκες και θέλεις να το ξαναχρησιμοποιήσεις. Αντί να ξανακάνεις εκ νέου αναζήτηση, μπορείς ευκολα να το ανακτήσεις από το Pearltree που είχες δημιούργησει.

   
 6. marivava

  March 27, 2013 at 21:43

  Τέλεια ιδέα για την οργάνωση των blogs… Έχω χρησιμοποιήσει το Pearltrees και είναι όντως ένα χρήσιμο εργαλείο…μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα σχετικές σελίδες και πληροφορίες για ένα κεντρικό θέμα!!!

   
 7. ilefther

  March 29, 2013 at 01:16

  Ενα εργαλειο το οποιο μπορει να βοηθησει επαγγελματιες και μη στην οργανωση του υλικου. Πιστευω οτι το χαρακτηριστικο που το κανει ενδιαφερον ειναι η οργανωση των ατομων που το χρησιμοποιουν σε ομαδες, αλλα και το γεγονος οτι μπορεις να παρακολουθεις τα pearl-trees των αλλων.

   
 8. Nikos

  April 2, 2013 at 09:45

  Κάποια pearltrees που ξεχώρισα και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για περαιτέρω δημιουργία:

  http://pear.ly/oFqX8
  http://pear.ly/nf_sG
  http://pear.ly/rLkJG

   
 9. vasdeki

  April 3, 2013 at 01:07

  Καλό και για την οργάνωση, αλλά και για την οπτικοποίηση της πληροφορίας. Το σημαντικότερο είναι πως μπορείς να έχεις πρόσβαση από παντού και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ποικιλοτρόπος, φαντασία να χει κανείς!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s