RSS

Οι γενικές αρχές στα social media

25 Mar

Facebook_world-cover-photo-34Την τελευταία 5ετία ο κόσμος “βουίζει” γύρω από τα social media. Ειδικότερα, από τη στιγμή που εκτινάχθηκαν οι χρήστες του facebook μπορούμε να πούμε πως τα social media έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χρήστες του twitter το οποίο προφανώς είναι διαφορετικής φιλοσοφίας αλλά και αυτό έχει πλέον εκκατομύρια χρήστες. Επίσης το twitter σήμερα είναι το κατεξοχήν εργαλείο για να “κατασκοπεύουμε” διασημότητες ή να διασκεδάζουμε με τις ατάκες και συχνά πυκνά και τις παρεξηγήσεις που οδηγούνται οι ίδιοι μεταξύ τους.  Αυτός ίσως ήταν και ένας από τους λόγους που βοήθησαν στην αύξηση των χρηστών του.

Το θέμα είναι πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όλα και όχι μόνο τα δύο προαναφερόμενα) πέραν της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Οι τομείς εφαρμογής των μέσων αυτών δεν έχουν ταβάνι. Αφού οι χρήστες πλέον είναι πρακτικά αμέτρητοι άρα και οι τομείς ενδιαφέροντος είναι ανάλογοι.

Κυρίως όμως η εφαρμογή μέχρι σήμερα βλέπουμε να είναι προς τις επιχειρήσεις. Λογικό αν αναλογιστούμε πως μία επιχείρηση έχει τη δυνατότητα πρόσβασης και προβολής σε μεγάλο αριθμό ατόμων με σχετικά μικρό κόστος (σίγουρα πολύ μικρότερο κόστος από ότι η διαφήμιση σε εφημερίδα-τηλεόραση ή και ραδιόφωνο αλλά ακόμα ακόμα μικρότερο από το κόστος εκτύπωσης και διανομής φυλλαδίων).

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως υπάρχουν δυνατότητες διαφήμισης σε στοχευμένες ομάδες ανθρώπων. Πρακτικά εννοούμε πως ένας χρήστης ο οποίος για παράδειγμα συμμετέχει σε ομάδες στο facebook για αυτοκίνητα και μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ παρόμοιες είναι και οι αναζητήσεις του στην μηχανή αναζήτησης της  google συνήθως οι διαφημίσεις που θα βλέπει στην πλαινή μπάρα της αρχικής του σελίδας θα είναι προς την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Επομένως δίνεται η δυνατότητα στοχευμένου target group για μία εταιρεία.

Επόμενο στοίχημα, να εμπλέξουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Σε επόμενα postarisma-τα θα δείτε και άλλα μέσα δικτύωσης τα οποία μπορούν ενδεχομένως να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Advertisements
 
5 Comments

Posted by on March 25, 2013 in social media

 

Tags: , ,

5 responses to “Οι γενικές αρχές στα social media

 1. Chrys

  March 25, 2013 at 17:02

  Αυτή η “εκτίναξη” του facebook όπως τη λες, νομίζω είναι βασικός λόγος που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται, ανεπίσημα βέβαια, και για εκπαιδευτικούς λόγους. Όταν όλοι οι μαθητές μιας τάξης έχουν ήδη λογαριασμό στο fb, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουν μια ομάδα μέσα σε αυτό και να συζητάνε για τα μαθήματά τους. Και, αν και δεν προσφέρεται για βασικό μέσο συνεργασίας, καθώς δε σου δίνει τη δυνατότητα να οργανώσεις τα έγγραφα και τις συζητήσεις με κατάλληλο τρόπο, θεωρώ ότι είναι καλό μέσο για ενημερώσεις των μαθητών που έλειπαν από το μάθημα ή για την επίλυση κάποιας απορίας, μέσω συζήτησης με συμμαθητές. Πέρα από αυτό, βοηθάει στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μαθητών κι ενδεχομένως βοηθάει τη συνεργασία τους και τους δίνει επιπλέον κίνητρο να συμμετέχουν στα μαθήματα.

   
 2. Nikos

  March 28, 2013 at 16:45

  Το facebook θεωρώ είναι η ευκαιρία των καθηγητών να εφαρμόσουν (επιτέλους) τη διαδικτυακή συνεργατική μάθηση. Ειδικά το facebook, γιατί όπως τόνισε και η Chrys, σχεδόν όλοι οι μαθητές μιας τάξης έχουν ήδη λογαριασμό σ’ αυτό. Αν (επιτέλους) “ξεκολλήσουν” τα μυαλά των καθηγητών και των γονιών που θεωρούν το facebook ως ένα “επικίνδυνο” site για τα παιδιά τους, και κατανοήσουν ότι η εφαρμογή του μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στην εκπαίδευση (κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με αμέτρητα παραδείγματα που ήδη έχουν εφαρμοστεί), τότε ίσως προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και η εκπαίδευση στην Ελλάδα.

   
 3. alex

  March 30, 2013 at 00:13

  τα social media είναι η επανάσταση στη διαδικτυακή επικοινωνία. Από την εποχή του email ως βασικού μέσου και κάποιων εφαρμογών ασύγχρονης εκπαίδευσης, έχουμε σήμερα online κοινότητες οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλα τα εργαλεία που παρέχουν!!!

   
 4. Δήμητρα Κιουτσιούκη

  March 31, 2013 at 12:06

  Συμφωνώ ότι θα πρέπει να σταματήσουν κυρίως οι γονείς να τα φοβούνται. Αντίθετα, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά πως να τα χειρίζονται και να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Αν μάθουν από μικρή ηλικία να τα διαχειρίζονται σωστά, τότε μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο.

   
 5. vasdeki

  April 3, 2013 at 01:23

  Θα συμφωνήσω και εγώ με τους προηγούμενους και θα τονίσω επίσης πως το facebook χρησιμοποιείται ήδη από τους μαθητές για συνεργασία, απλά χωρίς επίβλεψη κάποιου καθηγητή, καθώς οι περισσότεροι διστάζουν να το ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s