RSS

H τηλεόραση πεθαίνει… η ενημέρωση ανασταίνεται (;)

26 Feb

armytvΛέμε χρόνια τώρα ότι ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης. Εγώ θα πω ότι συχνά είμαστε και η εποχή της παραπληροφόρησης. Το γιατί, νομίζω δε χρειάζεται και επιστημονική ανάλυση. Τόσα χρόνια η μόνη μας ενημέρωση ήταν το δελτίο των 8 από τα δήθεν μεγάλα κανάλια και οι εφημερίδες μεγαλοεκδοτών οι οποίοι πλούτιζαν. Όχι από τις εφημερίδες, αλλά από τις παράλληλες δραστηριότητες οι οποίες για να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιούσαν ως μέσο εκβιασμού, εξαναγκασμού και κατεύθυνσης των Ελλήνων πολιτών την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Στημένα σκάνδαλα, στημένα ρεπορτάζ, παραπολιτικά δημοσιεύματα, δοσοληψίες με πολιτικούς, δημόσια έργα, δημοσιογραφίσκοι που έστηναν στο τοίχο όποιον δεν πήγαινε με τα νερά τους, οι ίδιοι οι οποίοι θεωρούν εαυτούς κριτές των πάντων μη έχοντας επαφή με την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα. Και όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε καν το ξεκατίνιασμα της μεσημεριανής ζώνης, τις τουρκικές σειρές καθώς και τα τηλεοπτικά σκουπίδια με εμφανή προσπάθεια αλλοίωσης της Ελληνικής ιστορίας.

Τόσα χρόνια η καθημερινότητά μας κατευθύνεται από τον Τύπο ανάλογα με τα συμφέροντα μίας μικρής κάστας επιχειρηματιών. Επιτέλους ο κόσμος έχει καταλάβει στην πλειοψηφία του πως οι προθέσεις των καναλιών και των μεγαλοεκδοτών δεν είναι αγνές και επομένως δεν αποτυπώνουν την αλήθεια όπως θα έπρεπε αλλά κάθε φορά υπό το πρίσμα του δικού τους συμφέροντος.

Σήμερα, βλέπουμε τις εφημερίδες που τόσα χρόνια διαμόρφωναν την κοινή γνώμη να μοιράζουν cd, περιοδικά και επιταγές για να καταφέρουν να πουλήσουν το κυριακάτικο φύλλο. Γιατί μόνο το Κυριακάτικο πουλάει πλέον και αυτό όπως γνωρίζουμε με δυσκολία. Η δε τηλεόραση και οι «μεγαλόδημοσιογράφοι» καθημερινά απαξιώνονται ολοένα. Αν εξαιρέσουμε τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν το φάντασμα της απόλυσης προσωπικά χαίρομαι για την απαξίωση και την έλλειψη κοινού όλων αυτών που κατεύθυναν τόσα χρόνια τους πολίτες σε θέματα που αυτοί επιθυμούσαν με αξιοζήλευτο προπαγανδιστικό τρόπο.

Τι γίνεται όμως με την ενημέρωση; Πλέον η ενημέρωση και η επικοινωνία είναι δυναμικές διαδικασίες. Εξαιτίας του διαδικτύου η ροή ειδήσεων, όπως και η αλληλεπίδραση με τον κόσμο, είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Κάτι που συμβαίνει φυσικά και μέσα από το thinkfree!

Μέσα από το διαδίκτυο αποκτά φωνή ο καθένας μας και μπορούν να αναδειχθούν σχετικά εύκολα θέματα της επικαιρότητας στο ευρύ κοινό. Το θέμα είναι η κριτική ικανότητα του καθενός να ξεχωρίσει την αντικειμενική είδηση από την μπαρούφα που αναπαράγεται από blog σε blog είτε λόγω αμάθειας είτε για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των σελίδων.

Από τον μετασχηματισμό του τρόπου ενημέρωσης πρέπει να βγει και κάτι καλό. Αυτό θέλω να πιστεύω πως θα είναι οι επιλογές μας στο μέλλον. Διότι μας αρέσει δεν μας αρέσει έχουμε κάνει πολλά λάθη. Και για αυτά δε φταίνε μόνο οι καναλάρχες αλλά και εμείς οι ίδιοι όταν τρέφαμε φρούδες ελπίδες πως «λεφτά υπάρχουν». Πλέον με την νέα μορφή ενημέρωσης που ακόμα διαμορφώνεται θέλω να πιστεύω πως θα καταφέρουμε επιτέλους να έχουμε σφαιρική ενημέρωση για το τι συμβαίνει γύρω μας, ποιος έχει δίκιο και ποιος μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, φυσικά βασική προϋπόθεση για να έχουμε σωστή ενημέρωση είναι η δική μας κριτική ματιά και διασταύρωση ειδήσεων.

Από το thinkfree.gr

Advertisements
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s