RSS

Θεσσαλονίκη… νοοτροπία και προοπτικές για την πόλη όσο και την νεολαία

26 Feb

537292_532748900076068_2012322847_nΜία νότα αισιοδοξίας ακούστηκε όταν μάθαμε πως η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το National Geographic βρίσκεται μέσα στους 20 καλύτερους προορισμούς πόλεων. Χαρήκαμε, θυμηθήκαμε ότι ζούμε σε μια όμορφη πόλη, το ποστάραμε στο facebook και αυτό ήταν όλο…

Ας κρατήσουμε τη νότα αισιοδοξίας και πριν  μας πνίξει πάλι η μιζέρια της καθημερινότητας ας αναφέρουμε απλώς μερικά από τα θετικά σημεία  αυτής της πόλης τα οποία συχνά πυκνά λησμονούμε. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Διαθέτει δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Υπάρχει η Διεθνής Έκθεση. Ενώ διοργανώνεται μεγάλη έκθεση βιβλίου καθώς και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Έχουμε μουσεία και μνημεία τα οποία δεν είναι σα την Ακρόπολη των Αθηνών παρέχουν όμως εκθέματα υψηλής ιστορικής σημασίας (Ροτόντα, Άγιος Δημήτριος, Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα). Ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η Βεργίνα με τα εξαιρετικής ιστορικής αλλά και εθνικής σημασίας ευρήματα. Έχουμε ένα σημαντικότατο λιμάνι που σε συνδυασμό με την Εγνατία και τους κάθετους οδικούς άξονες καθίσταται σημαίνων κόμβος για την Νότιο Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Πρέπει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιτέλους να αξιοποιηθεί τόσο σαν τουριστικός προορισμός με μαρίνα για σκάφη αναψυχής όσο και ως εμπορικός κόμβος με την επέκτασή του. Απλή λύση που θα δώσει ώθηση στο τουρισμό μα και σε νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με τα Ναυτιλιακά, τη διοίκηση αποθηκών και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Πρέπει η ΔΕΘ να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη της. Είτε με την μετεγκατάσταση της και τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου ή ίσως ενός πρότυπου περιβαλλοντικού πάρκου που θα τραβήξει τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας. Πρέπει να αναπτυχθεί συνδυαστικά η δυνατότητα για σεμινάρια – συνέδρια στελεχών και επιστημόνων. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, το κόστος διοργάνωσης μπορεί να γίνει ελκυστικό και ο προορισμός σα τοποθεσία σίγουρα είναι ήδη ελκυστικός.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να συνεργαστούν επιτέλους με την αγορά εργασίας στην πράξη. Το επιστημονικό δυναμικό που παράγεται μπορεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη σαν πρότυπη τοποθεσία έρευνας και τεχνολογίας της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει ήδη η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων Τεχνόπολης στη Θέρμη. Ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί και αυτή δίνοντας ευκαιρία σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Να δοθούν τα εχέγγυα για καινοτομία και νέες επιχειρήσεις σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον.

Είναι όλα ρόδινα; Ασφαλώς όχι. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τις προοπτικές αυτής της πόλης; Τόσο εμείς οι πολίτες όσο και οι τοπικοί και κρατικοί άρχοντες πρώτοι από όλους. Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω πρέπει να βάλει το χεράκι της και η Πολιτεία. Να κοιτάξει με διορατική ματιά τις προοπτικές αυτής της πόλης μήπως και ξεκινήσει επιτέλους η πολυσυζητημένη και πολυπόθητη ανάπτυξη που θα μας βγάλει από τη δίνη των προβλημάτων και της κρίσης. Διότι «κλαιγόμαστε» για το χαμένο επιστημονικό προσωπικό που διαπρέπει στο εξωτερικό και κυρίως τους νέους που φεύγουν. Μάθετε λοιπόν ότι εμείς οι νέοι δεν θέλουμε να φύγουμε ούτε από τη Θεσσαλονίκη ούτε από την Ελλάδα. Η ανάγκη μας ωθεί στη φυγή. Το μόνο που ζητάμε είναι οι υποδομές και τα εργαλεία. Τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω μας. Γνώσεις και όρεξη για δουλειά έχουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις.

Advertisements
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s